Souvisí chronické zakyselení a zvýšené riziko zlomeniny krčku?

 

Zakyselení organismu již není tak neznámé téma a stále častěji se o něm debatuje a řeší se. Někdy jsem překvapen, že z úst různých "odborníků" je toto téma bagatelizováno s tím, že se vliv acidobazické rovnováhy (udržování správného pH v těle) na zdraví člověka přeceňuje.
Beze sporu toto téma není jednoduché, avšak je také bez pohyb, že je užitečné jej vnímat, uchopit, prozkoumat a poučit se (zdroje informací ... internet, literatura, anebo ... přirozeně ... tým 4p3 :-)).
Jeden příklad závažnosti tématu je z vědeckého prostředí ...
Existuje studie, která popisuje vliv chronického zakyselení (způsobeného vyšším podílem živočišných bílkovin ku rostlinným bílkovinám ve stravě) na úbytek kostní hmoty a tedy i zvýšené riziko zlomeniny.
Studie byla publikována v lednu roku 2001 v The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 73, Issue 1, 1 January 2001, Pages 118–122, https://doi.org/10.1093/ajcn/73.1.118
Studii ve formátu PDF najdete zde: Studie_118.
Při této příležitosti je nutno zmínit, že zakyselení organismu vzniká i z celé řady dalších příčin, než jen nesprávně poskládaná strava.
Dnes chci připomenout, že stres, strach a hněv také zakyseluje, stojí totiž za produkcí kyseliny chlorovodíkové.
Takže mějme se rádi, šiřme radost a vědomě prožívejme štěstí. Co je to štěstí? Štěstí je když děláš co miluješ a miluješ, co děláš (jak říká Jaroslav Dušek).
... a k tomu každý den pořádnou dávku kvalitní zásadotvorné (čili čerstvé - syrové) zeleniny ... :-)

 

 013916a.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.